Dags för bolagsbildning
När man startar upp en verksamhet, blir det förstås dags för bolagsbildning, och oftast är det ett aktiebolag man startar. Men man kan också ha ett handelsbolag. Då får man tänka på att man ansvarar solidariskt och personligen för firmans skulder tillsammans med sin kompanjon. Man måste alltså ha fullt förtroende för sin kompis.
Aktiebolaget däremot är en egen juridisk person, så där är ansvaret begränsat. Ett aktiebolag som går i konkurs drar i regel inte med sig andra företag med samma ägare. En jurist kan berätta mer om risker och chanser. Länktips: http://www.jwk.se/
Dotterbolag vid nya verksamheter
Samma ägare har ofta flera olika bolag. Därför är exempelvis bolagsbildning i Stockholm inte bara en sak som gäller för nya företagare, utan även etablerade affärsmän kan vilja starta upp ett nytt bolag, och ett till. En firma som säljer rengöringsmedel kanske också vill starta upp en städfirma. Kanske vill de sälja städmaskiner. Kanske ska de ha konsultverksamhet eller hålla utbildningar. Naturligtvis startar man inte ett nytt företag för varje ny sak man plockar in i sortimentet, men det kan ändå vara en fördel att ha sin verksamhet uppdelad på flera bolag.
Spridning av riskerna
Händer något oförutsett, så att ett företag går dåligt, är det enkelt att bara avveckla det. De skulder man har för dyra maskiner eller stort varulager finns kvar i just det bolaget, och påverkar inte verksamheten i utbildningsföretaget eller de andra bolagen.
I pandemins spår är det många pubägare, hotell och nöjesföretag som har fått en dramatiskt minskad omsättning. Det kan också hända något extremt, som att ingen längre reser med ens bussar. Ibland blir ett företag blåst av sina leverantörer. Man måste gardera sig för oförutsedda saker. Med bolagsbildning ser man till att man inte lägger alla äggen i samma korg, och man låter de lönsamma företagen blomstra.