En rolig hjärnträning

26 juli 2020
patrick pettersson

Rubiks kub är kanske inte det första man tänker på när man försöker hitta hjärnträningsprodukter. Men det är en leksak som innehåller alla delar som stimulerar kreativitet, lösningsbenägenhet och glädje. Ursprungligen är Rubiks kub skapad i pedagogiskt syfte för designstudenter. Men den fungerar precis lika bra när det gäller patienter som behöver träna upp sin hjärna. Det kan vara efter en stroke, en annan sjukdom eller olycka där hjärnan kommit ur balans och behöver hjälp att komma i form igen. För precis som alla andra muskler i kroppen är hjärnan något som man kan träna upp till bättre form genom idoghet och rätt verktyg.

 

Finmotorik och kreativitet

När man försöker lösa det tredimensionella pusslet Rubiks kub så innebär det att man ska försöka räkna ut hur man ska vrida kubens delar runt sin axel för att alla sidor ska bestå av endast en färg. Det kreativa och lösningsorienterade tänket ger en lagom träning för hjärnan liksom det finmotoriska momentet av att vrida kubens delar på det sättet man tänker. Alla dessa delar av en fungerande hjärna är det som oftast tar stryk vid skador i hjärnan och som kan få hjälp att komma igång igen med hjälp av Rubiks kub.

  

 

Sex glada färger

Läran om färgers påverkan på måendet är väl dokumenterat och även här finns det fördelar med Rubiks kub. Kuben har sex sidor som består av rött, blått, grönt, gult, orange och vitt. Alla i klara och starka färger som i sig skapar en glädje och lust till kreativitet. Det är samma färger och klara färgskala som används i leksaker för små barn eftersom det har visat sig att det gör gott för skapandet och leklusten. Patienter som blir tilldelade en Rubiks kub och som till slut lyckas lösa den brukar uppvisa en stolthet och lycka över att kunna känna att de gjort stora framsteg.  

Fler nyheter