Larm som når ända till en larmcentral

21 november 2021
Lily Hansen

editorial

Tekniken har gjort oss människor i västvärlden privilegierade. Tänk att det bara krävs ett telefonsamtal för att nå fram till en larmcentral när du behöver hjälp. En larmcentral som i sin tur kan skicka ut polisbilar, ambulanser eller brandkårer beroende på vad ditt behov är. Du anar inte hur illa det var bara för några år sedan. Före larm och telefoner. Då fick man istället skrika sig hes och hoppas på att någon i närheten som hörde kunde rycka ut.

Idag finns det inte bara en larmcentral. De flesta tänker ju otvivelaktigt på den du kommer till om du slår 112, men det finns även privata larmcentraler. Sådana som är kopplade exempelvis till ditt tjuvlarm hemma i bostaden eller på arbetsplatsen. Som går till någon som kanske inte kan skicka ut poliser, men däremot säkerhetspersonal, när de ser att larmet har aktiverats. Då kan de i bästa fall till och med fånga tjuvarna på bar gärning.

 

image

 

Identifiera dig med en kod

När larmet aktiveras brukar du få ett telefonsamtal från larmcentralen. Där informerar de dig om att larmet har gått igång, och du behöver i regel uppge en säkerhetskod som du har valt själv i ett tidigare skede. Detta som ett sätt att identifiera dig så att larmcentralen vet att det inte är tjuvarna som svarat i telefonen. Om du inte svarar, eller uppger fel kod, då åker säkerhetspersonalen mest sannolikt ut till platsen för att undersöka vad det är som händer.

Med andra ord är det en väldig trygghet med ett larm som är kopplat till en larmcentral. Det är på larmcentralen som de viktiga besluten tas, och egentligen den som är din stora trygghet. Visst, ett larm i sig självt är såklart avskräckande. Men det fyller egentligen ingen funktion om larmet inte aktiverar rätt personer. Läs mer om larmcentraler här: https://www.secass.se/larmcentral/.

Fler nyheter