Låtarna som får oss att vilja plocka upp gitarren

22 februari 2021
Mikael Barani

Det finns vissa låtar som får en att gå helt bananas och bara skutta runt som en tok i ren glädje. Sedan finns det andra som istället hjälper oss att komma i kontakt med någon sorts smärta inom oss själva, och kanalisera den utan att behöva vara destruktiva mot oss själva eller mot andra.

Ljudet av hopp

På Netflix finns just nu serien Song Exploder där musiker intervjuas och får berätta om en specifik låt. En av de intervjuade musikerna är Trent Reznor i Nine Inch Nails som berättar om den episka ”Hurt” – en låt som för många är associerad med att kanalisera sin inre smärta.

Låten är en del av ”The Downward spiral”, en skiva kom till under den tid när Reznor och hans band hade börjat känna den första smaken av framgång. Naturligtvis var vår protagonist då helt oförberedd på allt detta. ”Hurt” handlar enligt Reznor om en mans resa in i någon sorts vilsenhet i sig själv. 
Låten är skivans avslutande spår och andas – trots sin nedstämdhet – också en sorts hopp. Det är en resa tillbaka upp till ytan, vilket hörs just i slutet i textraderna: If I could start again/A million miles away/I would keep myself/I would find a way.

Den allra sista biten uttalas samtidigt som ljudet av jämrande elgitarrer blommar ut genom högtalarna/hörlurarna och är både dystra och hoppingivande. 
Säkerligen har de inspirerat en och annan att plocka upp just gitarren som instrument och ge sig ut på sin egen odyssé in i sig själv med hjälp av musiken.

Än i dag är det låtar som ”Hurt” som får folk att glida in på https://www.danguitar.se/musikinstrument/gitarr och köpa sig sitt första instrument för att lära sig lira. Eller kanske köpa sig ett lite vassare instrument efter att ha spelat på sin gura ett tag.
Hur det än ligger till så är musiken som sagt att fantastiskt sätt att sätta ljud på saker som vi känner inom oss själva.

Fler nyheter