När man behöver tandreglering
Tandreglering är en vanlig åtgärd som en tandläkare gör för att tänderna ska bli raka. Det finns tänder som behöver justeras så att man får ett bättre bett och kan tugga ordentligt. I samband med en reglering kan det uppstå en hel del besvär de första dagarna men det går snabbt över. Man kan till exempel få ont i huvudet och det är väl inget konstigt, eftersom tänderna som sitter fast i ett tandben ska dras åt ett annat håll än vad de är vana vid.
För att kunna starta en process och reglera tänderna behöver man inte uppnått en viss ålder. Det funkar om man är ung. Likaså kan man reglera tänder ända upp i 80-årsåldern. Men det är viktigt att alla tänder har kommit fram ordentligt och växt färdigt. Ibland finns det tändämnen som inte vill växa till sig ordentligt. Då blir det bara små piggar på platsen där tänderna skulle suttit. Det kan man också få hjälp med. Då byggs det bara nya ovanpå det lilla ämnet.
Trångt i munnen
Det är mycket vanligt att vuxna människor har det trångt med tänderna och speciellt när det kommer till underkäken. Det är ingenting som behöver åtgärdas mer än i sällsynta fall. Bland barn förekommer det ofta att en del tänder sitter så tätt att de nya inte kan komma fram.Det kallas för att man har trångställning. Ett annat begrepp är korsbett. Då har överkäke blivit för smal för underkäken. Ett vanligt fenomen som lätt uppstår om ett barn har sugit på tummen.
Varje människa är unik och det gäller att hitta det som är bäst för den enskilda personen. Det blir upp till tandläkaren och kliniken att hitta en lösning på de eventuella problem som kan uppstå i tändernas speciella värld. En avvikelse från det normala ordnas lätt med rätt kompetens.