Polerskivor för en perfekt finish

18 juni 2022
william eriksson

editorial

Många föremål behöver en fin och jämn yta, inte bara för att det är snyggt. När ytan är riktigt välpolerad är den tåligare, smuts och skräp glider av och kemikalier som skulle kunna ställa till problem hittar inget “fäste”. Det finns polerskivor för alla sorters material, till och med de allra hårdaste som diamant. 

 

Det hårdaste materialet i universum

Diamant är det hårdaste material man känner till idag. Det är på många sätt märkligt då diamanten är uppbyggd av kolatomer, precis som i grafit – det mjuka materialet i byertspennans spets. Att kol kan vara både hårt och mjukt beror på hur atomerna är arrangerade. I diamanten sitter atomerna i en väldigt hård kristallstruktur, i grafiten ligger kolatomerna i skikt som kan glida av från varandra. 

Eftersom mjukare material inte kan repa hårdare material finns det inget naturligt ämne som kan användas för att polera diamanter. Därför använder man ett pulver av andra diamanter för att polera en diamantsten. Idag har man förmågan att tillverka konstgjorda diamanter så det behöver inte bli en omöjligt dyr process. 

 

polerskivor

 

Hitta rätt polerskiva för rätt material

Eftersom olika material har olika hårdhet behöver man använda olika polerskivor när man ska ge sin produkt finish. Det finns leverantörer av olika sorter men också kit där man får en uppsättning av verktyg för att klara av de flesta jobb. Förutom just själva polerskivorna kan det vara bra att titta på lite olika maskiner att driva skivorna och olika fästanordningar för materialet som ska poleras. 

Det är stor skillnad om man ska polera en diamant, ett mässingsfat eller en förkromad stötfångare. Infästningen är inte alltid självklar – hur håller man egentligen fast en diamant eller ett fat? Titta in hos en erfaren leverantör så får du snabbt koll på olika standardlösningar. Det finns ju ingen anledning att uppfinna hjulet igen.

Fler nyheter