Du som söker asyl i Sverige

14 maj 2020
jonas olsson

Du som söker asyl i Sverige har mycket att tänka på och det är ingen enkel process. Det börjar redan när du kommer till Sverige och du måste direkt tala om för gränspolisen att du avser söka asyl. Gränspolisen finns vid internationella flygplatser, färjeterminalen och där tåg anländer. Du ska absolut inte försöka ta dig in om du inte har dina papper i ordning och det är bra att ha en advokat. Gränspolisen kommer att ställa frågor för att sen överlämna dig till Migrationsverket. I Göteborg finns det färjor som anländer och också advokater som är experter på asylrätt i Göteborg.

 

Vad händer sen?

Om du redan är i Sverige ska du omgående kontakta Migrationsverket. Migrationsverket kommer att registrera dig, och om du kan så är det bra att prata med en advokat. För dig som är transperson är det bra att veta att Migrationsverket kommer registrera dig med namn och könstillhörighet enligt det kön du är född. Däremot har du rätt att få en notering om det tilltalsnamn du har i enlighet med det kön du identifierar dig med. Advokater kan hjälpa dig att se till att allt går korrekt till men du kan lita på Migrationsverkets kompetens.

När du lämnat din ansökan

Är det direkt uppenbart att din ansökan saknar grund så kommer du få avslag. Det är då extra bra att se till att ha en advokat som för din talan om du anser beslutet är felaktigt. Kommer din ansökan behandlas i Sverige får du stanna tills Migrationsverket har tagit beslut. Det kan vara en lång tids väntan. Du kommer säkert att få prata med Migrationsverket många gånger och du har rätt till en tolk. Åter så är det bra att ha en advokat som guidar dig och yrkar på dina rättigheter. Får du ett avslag måste du lämna Sverige. 

Fler nyheter