Vad sysslar din jurist i Göteborg egentligen med?

20 juli 2021
jonas olsson

Har du koll på vad din advokat egentligen kan? Många tror säkert att alla advokater har stenkoll på hela lagboken. Men det är sällan det är så det fungerar. För att inte säga aldrig. Har du någonsin sett en lagbok? Den är rätt tjock, för att uttrycka det milt. Den är dessutom fylld av olika slags lagtexter. Allt från arbetsrätt, migrationsrätt, straffrätt och mycket mer. 

Det är inte mänskligt, inte ens som jurist, att vara påläst om allting. 

Det är därför jurister i princip alltid väljer ett specifikt område att fokusera på. Det är bättre att de gör ett område väldigt bra, än väldigt många områden ganska dåligt. För det är det som annars hade varit konsekvensen om de inte specialiserat sig. Det är svårt nog att bli jurist redan som det är. Att bli expert i alla juridiska avseenden är som sagt inte realistiskt. Den begränsningen är det viktigt att man som jurist också förstår. 

 

 

Välj advokat från rätt område

En del jurister väljer att fokusera på till exempel familjerätt. Då sysslar man med bland annat vårdnadsfrågor och bodelningar. En jurist i Stockholm kanske väljer att satsa på migrationsrätt, medan en Jurist i Göteborg hittar sitt område inom brottmål. Kanske som försvarsadvokat. Det gäller att hitta just ett specifikt område att “nörda” ned sig i för att bli riktigt framgångsrik inom juridiken.  

Det här är dock väldigt viktigt att man tänker på när man ska ta hjälp av en jurist. Tänk dig till exempel att du ska ställas inför rätta för ett brott du inte begått. Men där all bevisning talar mot dig. Då behöver du en duktig försvarsadvokat inom straffrätt som kan brottsbalken som ett rinnande vatten. Då kan du inte ta in någon som bara är van vid bodelningsjuridik och som städar upp efter skilsmässor. Det är som att köpa grisen i säcken. 

Fler nyheter