Drömmar i dimma

10 september 2019
Mikael Barani
Drömmar i dimma

Dimmen sveper numera in över gräsmattorna när man är ute och går om kvällarna. Det är häftigt hur världen förändras bara på grund av detta. Plötsligt känns det som om man befinner sig någon annanstans.
En romantisk bild av de skotska högländerna flimrar till inför det inre. En mytisk plats där äventyret döljer sig inne i dimman. Kanske låter det fånigt men det skapar ändå en lite kittlande känsla i själen. Kanske kan det ge upphov till något nytt fenomen i stil med: ”Travel by thinking”.

Eller nytt och nytt det är ju det som hela det litterära värvet går ut på – att få våra hjärnor att måla upp en ny värld. En sorts vägledd dagdröm, i brist på bättre liknelser.
Årstidernas växlingar ger hur som helst gott om möjligheter till dagdrömmande. Oavsett om man nu vill fly från sin verkligen eller fördjupa sig i den. Tänker man efter så är årstiderna ju lite som väldens smidigaste charter: Du behöver inte resa någonstans, utan kan stanna kvar där du är och ändå få se något nytt.

På tal om att dimma och att se något nytt så innebär hösten också att våra fönster börjar imma. Om man nu inte har infria rutor från Termofönster. Då är det klar sikt oavsett väderlek därute. Man blir ju lite orolig av imman. Är det så att huset har dålig ventilation och börjar mögla snart? Tur att nya rutor även kan lösa det problemet.

Nähä, om man skulle ta och packa ned en termos med kaffe och ge sig ut på ”semester” i skogen kanske. Passar man på när det är morgon så kan man ju få både dimma och upplevelse. Faktiskt är det bäst att vara ute just när dagen börjar gry. Då får man ha skogen för sig själv, tillsammans med övriga djur förstås.

Fler nyheter