Fönster med spröjs för en känsla av dåtid

01 augusti 2021
patrick pettersson

Vad tänker du på när du hör ordet fönster, hur ser bilden ut som du får upp i dina tankar? Du kanske ser ett fönster med en, två eller fyra rutor, en med spröjs, ett fyrkantigt, ett skitigt eller kanske ett litet som är runt. Vi har alla olika tankar som dyker upp när vi funderar på ett fönster,  är det dags att köpa ett eller fler nya kan det vara svårt att veta vad som passar och vad du önskar. 

Du kanske är på väg att införskaffa dig några fönster och har redan bestämt dig för vad du vill ha, eller också så behöver du goda råd av ett företag som kan det där med fönster. Det är för många viktigt att få in dagsljuset i sitt hem på ett snyggt och tilltalande sätt. För att göra det kan du välja ett fönster med spröjs som är väldigt populärt idag och brukar passa bra då äldre hus ska renoveras och det är önskvärt att bevara den klassiska och lantliga stilen. 

Spröjsade fönster är bland de äldsta typerna av fönster i Sverige och användes ursprungligen i svenska bondgårdar. De är oftast tvåglasfönster och du kan kostnadseffektivt designa och måttanpassa fönstren efter ditt eget önskemål. En fördel med spröjsade fönster är att att värdet på husen kan öka då många köpare brukar uppskatta om du hållit dig till det ursprungliga utseendet.

 

Vad menas med u-värde?

Det talas ofta om lågt u-värde om du ska köpa fönster, men långt ifrån alla vet vad det betyder eller innebär. På varje fönster ska ett u-värde anges och ju lägre u-värdet är, desto mer isolerat är fönstret. Det kan vara värt att ha det i minnet när du ska köpa nya fönster, ibland kan ett fönster med två glas ha lägre u-värde än ett med tre glas, och därmed isolera bättre.

Fler nyheter