Lån för oväntade utgifter

27 januari 2020
Cecilia Olsson
Lån för oväntade utgifter

Innan man tar ett lån så kan det vara en god idé att först tänka igenom om man inte kan få ihop de pengarna på något annat sätt. Genom att ta ett lån så tillkommer alltid ränta samt ibland även uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Det gör att man i slutändan betalar en högre summa än vad man från början lånade, vilket då också gör att det är bättre om man själv kan spara ihop pengarna som behövs. Ibland kan man dock inte vänta på att få in pengarna på kontot. Det kan vara en oförutsedd utgift som måste betalas, till exempel ett fel på bilen eller en renovering på grund av en vattenskada. Det är alltid rekommenderat att ha en buffert på ett antal tusen för just sådana utgifter. Men har man ingen buffert så kan man ta ett privatlån, eller blancolån som tidigare kallades. Ett privatlån klassas som ett lån man tar för att konsumera och det har oftast hög ränta eftersom långivaren inte tar ut någon säkerhet.

Det kan även vara så att man behöver låna pengar till att köpa ett hus, då handlar det om så stora summor att det kommer ta för lång tid att spara ihop till den själv. En bostadsaffär kan många gånger också ses som en investering och då kan det vara väl värt att ta ett lån. Ett bolån har dessutom oftast väldigt låg ränta eftersom banken då kan ha huset som säkerhet om man skulle få svårigheter att betala av lånet. 

Man kan enkelt jämföra olika sorters lån från olika långivare på vipbanks.se. Där kan man läsa om de olika villkor som gäller, vilken ränta lånen har samt hur lång avbetalningsperiod man kan få. Där kan man också få ekonomiska tips samt läsa mer om vad man bör tänka på innan man tar ett lån.

Fler nyheter