Optiker kan hjälpa dig att hitta de mest passande glasögonen

09 juni 2021
Cecilia Olsson

Att köpa ett par nya glasögon kan många gånger vara lättare sagt än gjort. Det finns mängder av modeller, färger och material att välja mellan vilket gör att det verkligen finns något för alla, men det kan också kännas överväldigande att komma fram till vad man själv passar bäst i. Hur vet man vilka glasögon som passar bäst på en själv? Det allra viktigaste är att välja glasögon som passar ens stil och som sitter bekvämt på huvudet, men det finns även några vägledande tips beroende på den ansiktsform man har. 

Hitta bågarna som passar ansiktsformen

Har man ett trekantigt ansikte, smal vid pannan samt bredare över kind och haka så passar man i regel bäst med bågar som har färg eller detaljer på bågens övre del. Man passar även i glasögon utan ram och man ska tänka på att bågens bredd inte ska vara smalare än käken, en lika bred eller bredare båge balanserar ansiktet fint. Ett runt ansikte är proportionerligt när det handlar om bredd och längd, det har få eller inga vinklar samt fylliga kindben och passar med kantiga bågar som skapar kontrast mot de mjuka formerna i ansiktet. 

Ett fyrkantigt ansikte har bred panna och käke samt tydliga kindben, denna ansiktsform passar ofta bäst med tunnare glasögon som har mjuka former. Ett ovalt ansikte är varken runt eller fyrkantigt och har mjuka proportioner, det är en ansiktsform som passar i det mesta så det är bara att experimentera som man vill. Ett hjärtformat ansikte har bred panna, liten haka och höga samt definierade kindben, denna ansiktsform passar i bågar med detaljer på bågens nedre del som balanserar ansiktet. Undvik bågar som framhäver den breda pannan eller smala hakan. 

Professionell hjälp säkerställer ett bra köp

Vill man trots allt ha experthjälp när det kommer till att välja bågar så kan man vända sig till Direkt Optik i Södertälje. De erbjuder synundersökningar med legitimerad optiker för att säkerställa att glasen blir rätt och kan hjälpa till med val av bågar i deras sortiment som innehåller 750 olika modeller. Läs mer på https://www.xn--optikersdertlje-clb51a.se/.

Fler nyheter