På jakt efter akuttandvård i Stockholm

11 mars 2024
Veronica Urena

editorial

När tandvärken blir ohållbar och ett akut tandproblem uppkommer, är det få saker som är lika viktiga som snabb och kompetent tandvård. Stockholm är en stad som som tur är har ett rikt utbud av tandvårdskliniker som kan erbjuda akuttandvård när behovet uppstår. I den här artikeln går vi igenom vad du kan förvänta dig av akuttandvård, varför det är viktigt att inte fördröja ett tandläkarbesök vid akuta problem, och hur du kan få hjälp snabbt och effektivt.

När är det dags att söka akuttandvård?

Akuttandvård är nödvändigt när du upplever akut tandvärk, har råkat ut för en olycka där tänder skadats, eller om du har infektioner i munhålan som inte kan vänta på ett reguljärt tandläkarbesök. Andra indikationer kan inkludera svullen käke, svårigheter att öppna munnen, eller förlust av en fyllning eller krona som ger skarp smärta eller obehag. Att förstå alvaret i dessa situationer är av största vikt, eftersom att försena behandlingen kan leda till allvarligare komplikationer och långsiktig skada.

akuttandvård Stockholm

Vad händer under ett akuttandvårdsbesök?

Vid ett akuttandvårdsbesök kommer tandläkaren först och främst att vilja lindra din smärta. Sedan följer en noggrann undersökning av det drabbade området, inklusive eventuella röntgenundersökningar för att fastställa orsaken till problemet. Behandlingen som följer är beroende av diagnosen, och kan innefatta allt från utskrivning av antibiotika vid infektion, temporär fyllning eller stabilisering av skadad tand, till mer komplexa behandlingar som rotfyllning eller i värsta fall extraktion av tanden. I vissa fall kan det också röra sig om rådgivning och schemaläggning för uppföljande besök. Kom ihåg att akuttandvård främst syftar till att hantera omedelbara problem; det kan krävas ytterligare besök för mer omfattande vård.

Förberedelser inför ditt akuttandvårdsbesök

För att underlätta ditt akuttandvårdsbesök kan det vara bra att ha med dig en lista på de mediciner du tar och en sammanställning av din medicinska historia. Du bör också vara beredd på att beskriva din smärta och andra symtom så detaljerat som möjligt för att underlätta för tandläkaren. Om smärtan är svår bör du undvika att ta smärtstillande medel som kan förvanska symtomen precis innan ditt besök, om inte tandläkaren gett andra instruktioner. Vid olycksfall där tänder gått av, försök att hålla kvar tandfragmenten och ta med dessa till kliniken i vissa fall kan de sättas tillbaka.

Det är viktigt att välja en klinik som har en tillgänglig akuttandvård med tandläkare som har erfarenhet av att hantera akuta tandproblem. Centralt i Stockholm erbjuder kliniker omsorgsfull och effektiv akuttandvård med korta väntetider. Med professionalitet och ett patientcentrerat förhållningssätt ger klinikers tandläkare dig den hjälp du behöver när tandvärken är som värst.

Läs mer om akuttandvård Stockholm!

Fler nyheter